Aangepast lezen

Aangepast lezen is een service voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden om te kunnen (blijven) lezen. 
Lezen betekent immers plezier, ontspanning en informatie. Uw bibliotheek denkt graag 
met u mee over een passende oplossing.

aangepast lezen 4x3

Wat heeft de bibliotheek te bieden?

Grootletterboeken
Als uw ogen achteruit gaan, wordt lezen vermoeiend. Een grootletterboek is dan een oplossing. De letters zijn namelijk bijna twee keer zo groot als die in gewone boeken. De titelkeuze is gevarieerd en ruim.

Luisterboeken
Voor jonge en oude mensen die liever luisteren dan lezen, zijn er luisterboeken. Een luisterboek is een gesproken versie 
van een boek op cd. U kunt het beluisteren met een gewone cd-speler en een daisy-speler. Het is ook goed te combineren met andere dagelijkse bezigheden of onderweg in de auto. 

Daisy-rom en Daisy speler 
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek dat u kunt afspelen via de computer of een Daisy-speler. 

Een Daisy-speler heeft extra grote knoppen en een eenvoudige bediening. Het verschil met een gewoon luisterboek is dat een daisy-rom langzamer of sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook digitaal bladeren naar pagina’s 
en hoofdstukken. Daardoor zijn Daisy-roms heel geschikt voor ouderen, mensen met dyslexie of met een leeshandicap. 

 

 

Verklaring leesbeperking

Als u gebruik wilt maken van de daisy speler, daisy roms of andere materialen van Aangepast lezen, dan heeft u een Verklaring leesbeperking nodig. Uiteraard wordt met uw verklaring vertrouwelijk omgegaan en worden gegevens niet verstrekt aan derden.

Formulier
U kunt een formulier voor deze verklaring hier downloaden

Wat is een leesbeperking?
Van een leesbeperking is sprake als het lezen op de gebruikelijke manier niet (meer) mogelijk is. Dat kan uiteraard liggen aan de ogen, maar dat hoeft niet. Dyslexie is eveneens een leesbeperking. Maar ook bij mensen die een boek 
niet meer kunnen vasthouden of de bladzijde niet meer kunnen omslaan, kun je spreken van een leesbeperking. 

Waarom een verklaring?
Gesproken lectuur op daisy-cd of digitaal is alleen bedoeld voor mensen met een leesbeperking. Uitgevers stellen hun materialen hier belangeloos voor ter beschikking. Zij willen er echter zeker van zijn dat de aangepaste lectuur in gesproken vorm niet door mensen zonder leesbeperking worden gebruikt. Daarom wordt u gevraagd om eenmalig een eenvoudige verklaring van leesbeperking af te geven.
Door uw handtekening te zetten verklaart u dat u een leesbeperking hebt en daarom gebruik wilt maken van Aangepast lezen.


Leeshulpmiddelen

Voor mensen met een leeshandicap zijn er diverse hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren gemakkelijker te maken. Voorbeelden zijn leeslinealen, leesloepen, vergrotingsapparatuur. Als u leeshulpmiddelen zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of ze voor vergoeding in aanmerking komen.

Bartimeus biedt een overzicht van leeshulpmiddelen

 

Websites:

Voor informatie over aangepast lezen kunt u terecht bij uw eigen bibliotheek. Hier kunnen wij u ook helpen met het zoeken van informatie op onderstaande websites als u zelf niet zo handig bent met het internet. 

Passend Lezen
Als je blind, slechtziend of dyslectisch bent, heb je bij Bibliotheekservice Passend Lezen toegang tot de mooiste romans, de spannendste verhalen en de allerleukste kinderboeken, in diverse leesvormen en collecties. Zo bestaat de collectie Audiolezen uit ruim 75.000 gesproken boeken!  En van elke titel kun je een fragment beluisteren. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen.De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 75.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Aanvullend zijn er ruim 15.000 brailleboeken verkrijgbaar. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.

Ooglijn
De Ooglijn is de landelijke advies- en informatielijn voor iedereen die vragen heeft over problemenmet zien en biedt ondersteuning en praktische tips bij o.a. het kiezen en aanvragen van hulpmiddelen en bij revalidatie. 
De Ooglijn is een initiatief van Viziris, de netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking. 

MEE
MEE biedt raad en daad aan mensen met een beperking of chronische ziekte, hun familie, verzorgers en andere betrokkenen. De informatiecentra zijn er voor iedereen die op zoek is naar informatie over onderwerpen die temaken hebbenmet handicaps zoals leveranciers van hulmiddelen, vergoedingen e.d.

Bartiméus
Bartimeús is specialist in leven met een visuele beperking. Zij ondersteunen jong en oud op het gebied van wonen, leren, werken en dagelijks leven.Of het nu gaat om aanpassingen in uw huis of werkplek, de ontwikkeling van uw kind, de schoolkeuze, handicapverwerking, uw hobby of leeshulpmiddel. Met persoonlijk advies, hulpmiddelen, ondersteuning en kennisoverdracht.