StandUpProf met Paul van der Velde – Westers Boeddhisme

 

In heel wat steden in Nederland kun je tegenwoordig boeddhistische meditatiecursussen volgen. Woorden als ‘mindfulness’ en ‘zen’ zijn helemaal ingeburgerd, boeddha-beelden staan in menig tuincentra en yogascholen sluiten aan bij trends rond gezond leven en gezonde verantwoorde voeding.

Deze ontwikkelingen verbinden we meestal direct met Azië. We denken dat de oefeningen die gedaan worden of de ideeën die hierbij worden uitgedragen eeuwenoud zijn. Maar, bij nader inzien ligt dat vaak anders. Dat wat we in het westen als iets heel 'ouds' en 'Aziatisch' beschouwen blijkt eigenlijk helemaal niet zo oud is en ook helemaal niet zo Aziatisch. Hoe zit dit? En waarom zijn we zo geïnteresseerd in die oude Boeddha?

Daarover gaan we deze avond in gesprek. Prof dr. Paul van der Velde werkt bij de Radboud Universiteit Nijmegen. De laatste jaren heeft hij veel onderzoek gedaan naar westers boeddhisme. Hij schreef ondermeer 'De Boeddha in het tuincentrum en andere populaire beelden van het boeddhisme' (2013) en 'De Oude Boeddha in een nieuwe wereld' (2015).

Het wetenschapscafé StandUpProf brengt wetenschap en publiek bij elkaar.

StadsBieb centrum | 18 januari om 20.15 uur | Toegang € 5 (leden) en € 7,50 (niet-leden)

Tip: Op dinsdag 23 januari is er een informatiebijeenkomst van Senia over een leesgroep Oosterse Filosofie.