Foto expositie

expo meijuni Fotobestand compositie Zohora 2004 2015 2x3

‘Van onzeker meisje tot zelfstandige vrouw’

Monique Velzeboer fotografeerde in 2004 een meisje met een handicap uit Bangladesh. Een tweede bezoek in 2015 resulteerde in een schitterend beeldverhaal van Zohora. De expositie ‘Van onzeker meisje tot zelfstandige vrouw’ maakt de resultaten van het werk van het Liliane Fonds inzichtelijk.

De twaalfjarige Zohora, een meisje uit Bangladesh met een handicap, keek met droevige ogen in de lens. Dat was in 2004, toen fotografe Monique Velzeboer haar voor het eerst ontmoette. Zohora’s blik is haar altijd bijgebleven. In 2015 ging Monique weer op bezoek en trof daar een heel andere Zohora aan. Een mooie, zelfstandige jonge vrouw met een eigen naaiatelier. Haar gezicht werd met een kundige operatie hersteld en ze volgde een opleiding tot naaister. Het Liliane Fonds steunde haar hierbij.

Oud olympisch kampioene shorttrack Monique Velzeboer reist al elf jaar als ambassadeur voor het Liliane Fonds naar ontwikkelingslanden om daar kinderen met een beperking te fotograferen. Ruim twintig jaar geleden kwam ze zelf ten val tijdens een training. Een dwarslaesie veranderde haar leven. Na een jaar revalideren pakte ze haar passie op: fotograferen. Daarnaast is ze ambassadeur van het Liliane Fonds.

Liliane Fonds

Het Liliane Fonds draagt bij aan een wereld die openstaat voor iedereen en waarin ook de armste kinderen met een handicap al hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. In samenwerking met lokale organisaties steunt het Liliane Fonds kinderen en jongeren met een handicap in dertig landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Samen maken we kinderen sterker en hun omgeving toegankelijker. Jaarlijks steunen we ongeveer 90.000 kinderen in hun ontwikkeling.

De expositie, het verhaal van Zohora in beeld, is van 9 mei tot en met 30 juni 2017 (gratis) te zien in bibliotheek Rosmalen tijdens openingsuren.