Met Méér muziek het vuurtje ontsteken

Gepubliceerd op: 25 januari 2024 14:48

Het wordt steeds vaker aangehaald én het is wetenschappelijk bewezen: muziek maken levert een unieke bijdrage aan de ontwikkeling van de hersenen. Het legt nieuwe verbindingen die het empathisch vermogen en de cognitieve ontwikkeling stimuleren. En toch wordt er steeds minder muziek gemaakt. Dat moet anders, vindt Huis73. Met het project Méér muziek – muzikale speelveldjes in de wijk creëren zij een muzikale voedingsbodem die ervoor gaat zorgen dat er weer meer samen muziek gemaakt wordt. Muzikant en programmeur Jeroen Doomernik vertelt erover.

Muzikale speelveldjes in de wijk

 “Muziek is een taal die we al duizenden jaren spreken en die we allemaal verstaan. En wat is er mooier dan samen muziek maken?” zegt Jeroen. Volgens hem is het maken van muziek steeds minder vanzelfsprekend. “Er groeit een hele generatie op zonder actieve muziekparticipatie. Doodzonde.” Jeroen stelt dat er wel steeds meer aandacht voor komt door onder andere het programma Méér Muziek in De Klas. “Dat is een mooie ontwikkeling die binnen de muren van de school plaatsvindt. Met ons project gaan we nog een stapje verder: we brengen muziek dichterbij alle Bosschenaren. We brengen muziek naar de wijk.” De inspiratiebron voor de muzikale speelveldjes zijn de zogenaamde Crujff Courts van de Johan Cruijff foundation. “Ook daar speel je samen, in je eigen buurt. Wat uiteindelijk zorgt voor samenhang in de wijk.” 

"We willen de liefde voor muziek aanwakkeren"

Laagdrempelig muziek maken
“Onze ambitie is dat elke Bosschenaar op een laagdrempelige manier in contact komt met muziek maken.” Met Méér muziek zet Huis73 in de wijken een traject op van 10 bijeenkomsten, die worden begeleid door een professionele bandcoach. “In de eerste bijeenkomst wordt afgetast wat ieders wens en ervaring is. We verwachten van alles door elkaar: diverse leeftijden, achtergronden, interesses voor genres, instrumenten én ervaringsniveaus”, vertelt Jeroen. Aan de bandcoach de taak om alles in goede banen te leiden en te zorgen dat het een groep wordt die plezier beleeft aan het samen muziek maken. “Normaal gesproken ga je pas in een ensemble of band spelen als je al voldoende vaardigheid op je instrument hebt. Bij Méér muziek hoeft dit niet. Ook mensen die nog nooit een instrument hebben aangeraakt en geen ervaring hebben met muziek maken zijn welkom. Een oude rocker die altijd al eens iets van The Rolling Stones wil spelen bijvoorbeeld, of een meisje dat ervan droomt een rapartiest te worden. Het kan allemaal. We willen het vuurtje ontsteken en de liefde voor muziek aanwakkeren.”

Samen muzikale zaadjes planten 
De samenwerking voor dit project is vanzelfsprekend van groot belang. Jeroen: “In die wijken leggen we contacten met samenwerkingspartners, zoals jongerenwerkers, zorgcentra, buurthuizen, plaatselijke muziekverenigingen en andere muziekaanbieders. Farent speelt daar ook een grote rol in.” De aftrap van het project vindt plaats in Engelen. Huis73 werkt daar samen met jongerenwerker Jos de Kort van jongerencentrum De Schuilplaats en Muziekcollectief Engelen (MCE). Gitaardocent en muzikant Joeri Dekker vervult de rol van bandcoach. “De bandcoach speelt een sleutelrol”, vertelt Jeroen. “De coach moet een breed palet aan vaardigheden bezitten: instrument-vakoverstijgend kunnen werken, een groep of ensemble kunnen leiden, didactische vaardigheden hebben, goed kunnen organiseren en een goed netwerk hebben.” Als deelnemers zich verder willen ontwikkelen binnen een instrument of genre kan de coach mensen ook doorverwijzen naar muziekscholen, docenten, muziekverenigingen en koren. Jeroen sluit af: “Na de start in Engelen willen we Méér muziek exponentieel laten groeien. We hopen dat we in veel Bossche wijken muzikale zaadjes kunnen planten!”  

Ook mensen die nog nooit een instrument hebben aangeraakt en geen ervaring hebben met muziek maken zijn welkom.