Wat verandert er voor u?

Bibliotheek De Meierij houdt per 1 juli 2017 op te bestaan. Bibliotheek 's-Hertogenbosch e.o. neemt het bibliotheekwerk over in de gemeenten Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. 

Wat verandert er voor leden van de voormalige Bibliotheek De Meierij?

Eigenlijk niet zo veel... 

U behoudt uw eigen bibliotheekpas (en lidmaatschapsnummer) en ook na 1 juli kunt u daarmee materialen blijven lenen in uw bibliotheek.
In de bibliotheek zelf verandert er voorlopig niets. U wordt geholpen door dezelfde medewerkers en ook de service en kwaliteit die u gewend bent, blijft hetzelfde.

De tarieven en voorwaarden die voorheen voor bibliotheek De Meierij van toepassing waren, blijven nog heel 2017 geldig. U leent voorlopig dus tegen de tarieven die u gewend bent. 

Er zitten voor u ook voordelen verbonden aan de nieuwe situatie. De collectie waaruit u kunt kiezen wordt groter en er is een groter aanbod aan lezingen en activiteiten. Want met uw bibliotheekpas kunt u voortaan ook boeken en andere materialen lenen in de bibliotheken in 's-Hertogenbosch en Rosmalen. Als een boek niet aanwezig is in uw vestiging kunt u het reserveren in een van de andere vestigingen van Bibliotheek 's-Hertogenbosch e.o. en ophalen in uw eigen bibliotheek. U kunt tevens met korting naar alle activiteiten die georganiseerd worden door Bibliotheek 's-Hertogenbosch e.o. 

Heeft u nog vragen? Kijk eens of het antwoord in onderstaande Vraag & Antwoord overzicht staat.
Is dat niet het geval? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website:

Bibliotheek Boxtel

Bibliotheek Vught

Bibliotheek Sint-Michielsgestel en Berlicum 

 

Vraag & Antwoord rondom conversie Bibliotheek De Meierij

Blijft de bibliotheek waar ik lid van ben open?
Alle bestaande vestigingen blijven geopend. Er hoeven geen vestigingen te sluiten doordat Bibliotheek 's-Hertogenbosch e.o. de dienstverlening op die plekken gewoon voortzet.

Wat worden de openingstijden van de vestigingen? 
De openingstijden blijven voorlopig ongewijzigd. Mocht daar iets in veranderen, dan wordt u daar tijdig van op de hoogte gesteld. De actuele openingstijden vindt u hier

Kan ik met mijn huidige biebpasje boeken en andere materialen blijven lenen?
Tot het weekend van 24 juni kan iedereen met zijn/haar huidige biebpasje boeken en andere materialen lenen.
Bibliotheekleden uit Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel behouden hun huidige bibliotheekpas en kunnen daarmee ook na 24 juni boeken en andere materialen lenen. 

Kan ik gebruikmaken van de bieb als de gegevens in het weekend van 24/25 juni worden omgezet?
In verband met de omzetting van alle gegevens en catalogus is er in het weekend van 24 en 25 juni een beperkte dienstverlening. 

U kunt tussen zaterdag 24 juni 17.00 uur en maandag 26 juni om 9.00 uur geen gebruik maken van onze online diensten. Dat betekent dat de website uit de lucht is en de Bibliotheek Wise app en Mijn Menu dat weekend niet beschikbaar zijn.

Op maandag 26 juni zijn de bibliotheken in Boxtel, Vught, Berlicum en Sint-Michielsgestel geopend maar zal er beperkte dienstverlening zijn. In deze vestigingen kunt u een deel van de dag alleen boeken inleveren en gebruik maken van de leeszaal.

Ik maak gebruik van Mijn Menu. Moet ik mijn instellingen daarvoor veranderen? 
Voor leden uit Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel worden de instellingen automatisch meegenomen naar Bibliotheek ’s-Hertogenbosch. Alleen als u gebruik maakt van de Bibliotheek Wise app moet u een nieuwe bibliotheekorganisatie instellen in de app. Dit doet u door in de app linksboven op Menu van ... te klikken, daarna helemaal onderaan op Afmelden te klikken en vervolgens te kiezen voor Kies een andere bibliotheek. Dit kan wel pas vanaf 26 juni!   

Wat verandert er aan de tarieven, en per wanneer? 
Sommige tarieven zijn per 1 januari 2017 gewijzigd. Dat heeft echter niets te maken met de samensmelting van de verschillende bibliotheken, maar met nieuwe wetgeving vanuit het Ministerie van OCW. De abonnementsprijzen voor het jeugdlidmaatschap, het Vriendenabonnement en de abonnementen Voordelig Ontdekken en Eindeloos genieten blijven ongewijzigd! Alleen het tarief voor het abonnement Lekker lezen wordt verhoogd van € 38,50 naar € 42,-.

Dit heeft te maken met landelijke besluitvorming van het ministerie van OCW omtrent het lezen van e-books. Voor een toelichting, zie hieronder de vraag over het lenen van ebooks.

Deze tarieven en ook de uitleenvoorwaarden blijven voor heel 2017 gelden, dus ook nadat uw bibliotheek per 1 juli bij Bibliotheek ’s-Hertogenbosch of NOBB hoort. Voor 2018 worden door de bibliotheekorganisaties nieuwe tarieven vastgesteld.

Wat verandert er ten aanzien van het lenen van ebooks?  
Het ministerie van OCW heeft eind 2015 bepaald dat abonnementen waarmee onbeperkt e-books gelezen kunnen worden minimaal € 42,- moeten kosten. Bij een goedkoper abonnement mag u helaas maximaal 6 e-books per jaar lenen. Bibliotheek De Meierij - en ook de NOBB en Bibliotheek ’s-Hertogenbosch – hebben geen andere keuze dan deze tarieven te volgen.

Met de abonnementen Lekker lezen en Eindeloos genieten kunt u zoveel e-books blijven lezen als u wilt. Met het abonnement Voordelig ontdekken kunt u vanaf januari 2017 maximaal 6 e-books per jaar lenen (inclusief verlengingen). Met het Vriendenabonnement is het helaas niet meer mogelijk om e-books te lenen. Meer informatie over de tarieven en uitleenvoorwaarden vindt u op www.bibliotheekmeierij.nl en per 24 juni op www.bibliotheekdenbosch.nl en www.nobb.nl

De wijze waarop ebooks geleend kunnen worden is niet veranderd. U hoeft daarvoor ook geen nieuw account aan te maken. Kijk daarvoor op www.bibliotheek.nl/e-books

Ik heb nog een boete open staan voor telaatgelden. Hoe kan ik die betalen?
Als u een boete voor telaatgelden open heeft staan van voor 2016 dan worden deze kwijtgescholden. U hoeft die dan niet te betalen. 
Als u een boete voor telaatgelden open heeft staan uit 2016 of 2017, dan moet u deze voor 10 juni betalen. U ontvangt dan automatisch een mail of brief in de week van 22 mei. 

Wanneer u na 10 juni nog telaatgeld open heeft staan voor een bedrag hoger dan € 5,-, dan is het mogelijk dat uw pas geblokkeerd wordt. U kunt dan helaas geen materialen meer lenen.

Het overzicht van het openstaande bedrag vindt u onder Mijn Menu/Mijn Bibliotheek op de website. Rechtsbovenin kunt u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Onder ‘Details financiële posten’ vindt u een link waarmee u het telaatgeld kunt betalen. 


Waarom maakt mijn bibliotheek onderdeel uit van een andere organisatie?

De bibliotheekorganisatie de Meierij zag zich geconfronteerd met een gemeentelijke herindeling in Schijndel/Sint-Oedenrode en een terugtredende overheid in Vught. Daarop is besloten dat de organisatie zal ophouden te bestaan en dat er loyaal wordt meegewerkt aan de subsidieverlegging van de betreffende gemeenten naar NOBB en Den Bosch.

Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch heeft van begin af aan de overname van het bibliotheekwerk in Vught, Boxtel en Sint-Michielsgestel positief benaderd. We vinden dat de inwoners van die gemeenten recht hebben op hedendaags bibliotheekwerk. De gemeente Den Bosch heeft op meerdere terreinen een regionale functie en ook de bibliotheek wil daaraan bijdragen. Voor Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch is het een kans om zich te profileren als een professionele partner voor het bibliotheekwerk in andere gemeenten.

Wat gebeurt er met de bibliotheek in Sint-Michielsgestel?
Zoals het er nu naar uit ziet (red. 17 mei 2017) gaat ook deze bibliotheek onderdeel uitmaken van Bibliotheek ’s-Hertogenbosch en niet – zoals daar eerder sprake van leek – van de commerciële bibliotheekorganisatie Karmac. In ieder geval zullen de collectie en lidmaatschappen op 24 juni overgaan naar Bibliotheek ’s-Hertogenbosch tot de gemeente Sint-Michielsgestel er een definitief besluit over heeft genomen.

Blijven dezelfde mensen in de bibliotheek werken? 
In de bibliotheek zelf verandert er voorlopig niets. U wordt geholpen door dezelfde medewerkers en ook de service en kwaliteit die u van ons gewend bent, blijft hetzelfde.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens als de bibliotheek onder een andere organisatie valt?
De persoonsgegevens en uitleengegevens van leden uit Schijndel en Sint-Oedenrode zullen overgaan naar de NOBB en die van Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel naar Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch. Daar worden ze op dezelfde wijze gebruikt als bij Bibliotheek de Meierij. U kunt alleen van de bibliotheek gebruik blijven maken als uw gegevens bekend zijn bij de nieuwe bibliotheekorganisatie. 

Worden er straks nog steeds activiteiten zoals lezingen in mijn bibliotheek georganiseerd?
Er worden zeker activiteiten georganiseerd in de verschillende vestigingen. U kunt tevens deelnemen aan activiteiten die door de nieuwe bibliotheekorganisatie op andere locatie georganiseerd worden. Abonneer u op een van de nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle activiteiten.

Eén van de voordelen zou zijn dat de collectie van mijn bibliotheek groter wordt. Hoe werkt dat? 
Vanaf 27 juni 2017 zijn de collecties omgezet naar Bibliotheek 's-Hertogenbosch e.o. Vanaf dan kunt u gebruik maken van de gehele collectie van die bibliotheken door boeken te reserveren in uw vestiging te laten bezorgen. Tot 24 juni kunt u al via Gastlenen bij andere bibliotheekvestigingen boeken lenen.

Eén van de voordelen zou zijn dat ik mijn abonnementsgeld per maand kan betalen. Hoe werkt dat? 
Dat klopt. Het per maand betalen kan echter pas ingesteld worden vanaf de eerste vervaldatum van het abonnement in 2018. U ontvangt hier terzijertijd bericht over. 

Blijf ik de nieuwsbrief ontvangen van Bibliotheek De Meierij? Hoe kan ik me aanmelden voor de nieuwsbrief van de nieuwe organisatie? 
Tot 1 juli blijven we nieuwsbrieven versturen vanuit De Meierij, daarna zal deze komen te vervallen. U ontvangt vanaf juli automatisch de nieuwsbrief van de nieuwe bibliotheekorganisatie. 

Blijft de Bibliotheek op school bestaan?
Ja, deze blijft zeker bestaan. We gaan kijken hoe we de bestaande organisatie met die van 's-Hertogenbosch kunnen mengen tot een zo goed mogelijk aanbod.

Blijft Boekstart in de kinderopvang bestaan? 
Ja, deze blijft zeker bestaan. We gaan kijken hoe we de bestaande organisatie met die van 's-Hertogenbosch kunnen mengen tot een zo goed mogelijk aanbod.

Ik maak gebruik van de Boekbezorgdienst/Bieb aan huis. Wat verandert er voor mij? 
De dienstverlening voor Bieb aan huis wordt op dezelfde wijze voortgezet, ook na 1 juli 2017.

Ik maak gebruik van de dienst Passend Lezen. Wat verandert er voor mij? 
De dienstverlening voor Passend Lezen wordt op dezelfde wijze voortgezet, ook na 1 juli 2017.

Kan ik nog steeds gebruik maken van Voordeelmetjebiebpas?
Voordeelmetjebiebpas geldt voor alle bibliotheken in Brabant, dus straks ook voor uw nieuwe bibliotheekorganisatie. Voordeelmetjebiebpas komt binnenkort echter te vervallen: Onlangs heeft de VOB besloten Voordeel met je Biebpas niet op te nemen in het pakket van de Nationale Bibliotheekpas. Daarmee komt een einde aan het landelijke Voordeel Met Je Biebpas programma. 
Op 1 juli 2017 wordt de websitewww.voordeelmetjebiebpas.nl offline gezet en is daarmee niet meer zichtbaar. De Facebook pagina en twitteraccount van Voordeel met je Biebpas worden tegen die tijd ook stopgezet.

Wordt mijn automatische incasso straks automatisch omgezet? 
Uw machtiging voor betaling wordt automatisch omgezet naar uw nieuwe bibliotheekorganisatie. Mocht u dit niet willen dan kunt u tot 14 juni 2017 uw machtiging intrekken door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U blijft dan nog wel gewoon lid van de bibliotheek en u ontvangt dan voortaan een digitale factuur. Wilt u na 14 juni uw machtiging intrekken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.